Dessertwijn drink je meestal niet elke dag. Met de kerst voor de deur zoeken veel mensen een passende dessertwijn bij het kerstdiner maar hoe doe je dat? 5 tips van Tokajwijn om de meest passende wijn bij je dessert te selecteren. Pas op, dessertwijnen zijn niet alleen lekker bij desserts maar ook zeer verrassend als aperitief.
- Hoe zoeter het gerecht, hoe zoeter de bijbehorende wijn behoort te zijn. Is de één veel zoeter dan de ander dan vaagt de dessertwijn het dessert weg of andersom. Bij een sterk zoete crème brûlée is een Tokaji Aszu 6 puttonyos nodig om evenwicht te bereiken. Een appeltaart of appelnagerecht kun je uitstekend combineren met een Tokaji Aszu 3 puttonyos. Let daarbij ook op het volgende punt.
- Is het dessert fruitig en heeft deze relatief veel zuren naast het zoet? Zoek dan een dessertwijn die ook over stevige zuren beschikt. Dessertwijnen op basis van de furmint druif staan bekend om hun stevige zuren. Appeltaart of appelbeignets combineren we vaak met een furmint dessertwijn omdat het zuur van de appel perfect samengaat met het zuur van de furmint druif in de wijn.
- Probeer eens een zoete dessertwijn als aperitief. Samen met blauwschimmelkazen een perfecte combinatie. Ook ganzenlever met een zoete dessertwijn zoals de Tokaji Aszu of de Late Harvest Tokaji is een klassieke combinatie.
- Donkere chocolade mouse gaat goed samen met een Tokaji Aszu 6 puttonyos, witte chocolade combineer je beter met een Late Harvest wijn zoals de Fortissimo.
- Roomijs, roomijs met speculaas (kruiden), kaneel of bitterkoekjes vragen om een zoete Muscat wijn zoals de Tokaji Aszu Muscat 5 puttonyos van Hollokoi of goedkoper de Hollokoi Muskotaly Late Harvest.
Staat uw dessert hier niet bij of heeft u vragen? Mail ons op henk@tokajwijn.nl of vul het contactformulier in.