Goulashsoep recepten en achtergrondinfo
Goulashsoep
Goulashsoep is misschien wel het bekendste gerecht uit Hongarije, samen met de paprika die je dan ook rijkelijk in deze soep vertegenwoordig ziet. Maar taalkundig gezien is het een pleonasme, oftewel zoiets als een ronde cirkel.
Goulash betekent eigenlijk een rijkelijk gevulde maaltijdsoep. Hoewel er veel verschillende recepten zijn, zijn rundvlees, groenten en paprika de vaste elementen in de soep. En vaak ook aardappelen een vast onderdeel van de Hongaarse goulashsoep. Al verschillen daar de meningen over. Omdat Hongarije en Oostenrijk een groot deel van hun geschiedenis delen, later ook in het Habsburgse Rijk, is Oostenrijkse goulashsoep ook een ‘inheemse’ soep. Oostenrijkse goulashsoep kent zowel een aardappelvariant als een worstvariant. In een echt pittige Oostenrijkse goulashsoep wordt fijngehakte rode peper gebruikt inclusief zaadlijsten!
Goulashsoep kun je kopen in blik of als pakje maar wil je echte ouderwetse goulashsoep proeven dan kun je die beter zelf maken. Als je dan denkt dat er één recept is, vergeet het maar. Oneindig veel recepten en ook in Hongarije heeft elke restaurant zijn eigen receptuur en smaak. De één gebruikt veel stoofvlees in de soep en bij de ander tref je een overdaad aan aardappelen aan. Al die recepten maken het ook wel weer boeiend. Wist je dat je langs de wegrestaurants in Duitsland ook heerlijke Duitse goulashsoep kunt eten? Duitse goulashsoep wordt vaak gegeten met een stuk (stok)brood.
De geschiedenis van goulashsoep
De geschiedenis van de soep ontstaat bij Hongaarse herders op de poesta’s. Zij maakten de soep in een grote ketel die aan een driepoot hing boven een vuur. Vandaar ook de naam voor de soep, gulyas.
Gulyas zijn namelijk Hongaarse herders die kudden van runderen hoeden. Dat verklaart ook dat de soep is gemaakt met rundvlees als basis. Al vind je tegenwoordig ook andere vleessoorten in de soep. Vele jaren later wordt deze soep populair in heel Hongarije. Goulash is dan hét nationale gerecht van de Hongaren.
Hoe lang kun je goulashsoep bewaren?
Als je deze soep wilt bewaren, koel deze dan snel af door de pan in een gootsteen met koud water te zetten en dan goed afgesloten te bewaren in de koelkast. Het voedingscentrum adviseert bovendien om de restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te bewaren.
Tip: Maak de soep één dag van tevoren, daar wordt-ie alleen maar lekkerder van. Bewaar de pan in de koelkast en zet ’m tien minuten voordat je wilt gaan eten op een laag vuur. Dat scheelt ook een hoop stress omdat de bereiding van deze soep wel enige uren vergt.
Wil je koolhydraatarm eten en staan er aardappels in het recept? Vervang de aardappelen dan door knolselderij.
Meer informatie vind je op Wikipedia
Welke wijn past hierbij?
In z’n algemeenheid zijn stevige rode wijnen lekker bij deze soep, zeker bij Hongaarse goulashsoep met rundvlees. En als we dan in de Hongaarse sferen blijven dan is de Egri Bikavér of Stierenbloed natuurlijk kandidaat nummer één. Met name de Kovacs Nimrod Rhapsody en de Superior smaken uitstekend bij deze pittige soep. Wil je minder geld besteden dan is de Egri Bikaver Everyday Pleasure ook een mooie keuze.
Op deze pagina verzamelen we de lekkerste recepten. Het eerste is een origineel Hongaars goulashsoep recept. Het tweede recept kent voor de Hollandse keuken wat meer bekendere ingrediënten. Zo is het varkensvet vervangen door de bij ons meer bekende spekreepjes. Kijk, zoek de verschillen, probeer en geniet.
Goulashsoep maken, naar origineel Hongaars goulashsoep recept.
Ingrediënten:
- 1 kilo rundvlees
- 1 pond aardappelen
- 2 tot 3 grote uien
- 3 tot 4 tomaten
- 1 selderij
- 2 rapen
- 3 wortels
- 5 tot 7 teentjes knoflook
- 1 groene peper
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 bosje peterselie
- zout & peper
- varkensvet
- voor noedels:
- 1 (groot) ei
- 10-12 dkg meel
- zout
- Bereidingswijze:
- Pak een grote pan of een ketel.
- Snijd alvast het rundvlees in kleinere stukjes.
- Versnipper de uien en bak dit op het vet in de pan.
- Haal de pan van het vuur en voeg de paprika, komijn en gemalen knoflook toe en roer dit. De pan moet van het vuur omdat de paprika anders verbrandt.
- Voeg de rundvlees toe met eventueel wat water.
- Als het water heeft gekookt, voeg dan zout & peper toe.
- Voeg vervolgens de gesneden groenten toe: wortels, rapen, tomaten en aardappelen.
- Voeg zoveel mogelijk water toe tot de pan zo goed als vol is.
- Zet dit een paar uur op, zodat alles zacht is geworden.
- Ondertussen kan je de noedels voorbereiden: meng het ei, het zout en de bloem.
- Wanneer alles na een paar uur zacht is, kan je peterselie toevoegen met stukjes noedels. Kook dit nog 10 minuten mee.
Eet smakelijk (Egyél finom)!
Goulashsoep maken recept 2
Ingrediënten:
- 75 g spekreepjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g doorregen runderlappen, in kleine stukjes
- 1 grote ui, in stukjes
- 1 teentje knoflook, in stukjes
- 2 rode paprika’s, in stukjes
- 1 eetlepel pittig paprikapoeder
- 1 blikje tomatenpuree
- 200 ml rode wijn
- 1 liter vleesbouillon
- 300 g aardappelen, in blokjes
- 200 g sperziebonen, gehalveerd
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 bekertje zure room
Bereidingswijze:
- Bak in een soeppan de spekreepjes op een zacht vuur uit. Voeg de olie toe en bak het vlees ca. 2 minuten aan. Voeg de ui, het knoflook, de paprika en de paprikapoeder en ook de tomatenpuree ongeveer 2 minuten mee.
- Voeg de wijn en bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep ca. 2 uur heel zachtjes pruttelen tot het vlees zacht is. Als de vlees bij aanraking uit elkaar valt is ze voldoende gaar.
- Voeg de sperziebonen, de aardappel en en het karwijzaad aan de soep toe. Laat het geheel ongeveer zo’n 20 minuten gaar koken op een zacht vuur.
- Schep de soep op en voeg een flinke lepel zure room toe. Donker volkorenbrood smaakt hier uitstekend bij!
Eet smakelijk (Egyél finom)!